Nuorisovaihto

Saksaan vaihto-oppilaaksi lähtevä Kerttu Saraste vanhempiensa Taru ja Lauri Sarasten kanssa sekä kesävaihtoon lähtevä Lilli Peura isänsä Markus Peuran kanssa olivat klubimme vieraina keväällä 2018.
Klubimme sai terveiset suoraan Ranskasta kesällä 2018, kun Eva Greuez toi klubillemme viirin ranskalaiselta isäntäklubilta Cité de Vésone Perigueux. Klubimme vaihto-oppilas Lilli Peura vieraili Evan perheessä, ja vastaavasti Lillin perhe on tutustuttanut Evan Suomen kesään.

 

Rotary-nuorisovaihto

Tapiolan Rotaryklubi on mukana kansainvälisessä Rotary-nuorisovaihdossa. Nuorisovaihto tarjoaa mahdollisuuden tutustua uusiin kulttuureihin ja toimintatapoihin ja laajentaa yhteistyöverkostoja sekä tehdä Suomea tunnetuksi maailmalla.

Rotary-nuorisovaihdon toimintamuodot ovat kesävaihto, leirivaihto, vuosivaihto ja isäntäperheenä toimiminen.

- Kesävaihdossa nuori on vieraassa perheessä muutaman viikon ulkomailla ja tuo isäntäperheen nuoren vastaavasti kotiinsa Suomeen.

- Leirivaihdossa nuoret  ovat kesällä kansainvälisellä Rotary-leirillä muutaman viikon ja mahdollisesti myös noin viikon vieraana paikallisessa perheessä.

- Vuosivaihto on tarkoitettu 16-17 -vuotiaille nuorille, ja se merkitsee kouluvuotta ulkomailla ja tutustumista yleensä noin kolmeen isäntäperheeseen.

- Isäntäperheenä toimiminen Suomessa antaa tilaisuuden saada kansainvälisiä vaikutteita uuden nuoren ulkomaalaisen perheenjäsenen kautta noin neljän kuukauden ajan.

Haluatko  Rotary - nuorisovaihtoon ? Kesän 2020 perhevaihtoon ja leirivaihtoon ehtii vielä hakea, hakuaika niihin on syksyllä 2019. Hakemukset  on jätettävä 31.10.2019 mennessä.

 VAPAAMUOISET HAKEMUKSET  PERHEVAIHTOON JA LEIRIVAIHTOON TULEE LÄHETTÄÄ SÄHKÖISESTI   nuorisovaihtoasiamiehelle osoitteeseen leea.salminen@gmail.com

Kansainvälisessä Rotary - nuorisovaihdon vuosivaihdossa asut perheenjäsenenä ulkomailla yleensä noin kolmessa perheessä, käyt yhtä koulua ja tutustut uuteen kulttuuriin, tapoihin ja saat uusia ystävliä. Seuraava hakuaika vuosivaihtoon on kesällä - syksyllä 2020.

Sinä 16 -17 v nuori, joka haluat oppia uusia asioita, olet tavoitteelinen, luotettava ja valmis tutustumaan erilaisiin ihmisiin; kesä vaihdossa tai Rotary - leiri kesällä tai vuosi Rotary - vaihto-oppilaana voi olla sinua varten.

Hakeminen alkaa siitä, että laadit vapaamuotoisen hakemuksen, jossa kerrot itsestäsi, taustastasi, mitä olet tehnyt, miksi haluat mukaan Rotary - nuorisovaihtoon ja mitä tavoitteita sinulla on elämässäsi. Lähetä hakemus sähköisesti  Tapiolan Rotaryklubin nuorisovaihtoasiamiehelle alla olevaan osoitteeseen. Hakuprosessiin kuuluu mm. klubin ja piirin haastatteluita. Rotary - piiri tekee lopullisen päätöksen vaihto-oppilaista. Kiinnostuitko ?

Lisätietoja antaa Tapiolan Rotaryklubin nuorisovaihtoasiamies

Leea Salminen

leea.salminen@gmail.com

 050-5116668

 

Kuvassa Tapiolan Rotaryklubin presidentti Kyösti Pätynen ja Kristiina Juvonen
Meksikolaisen vaihto-oppilaamme Alondra Nazaret Castellanos Rodriguezin ja Espoo Meri Rotaryklubin kanadalaisen vaihto-oppilaan Samantha Limin isäntäperheiden yhteisessä tapaamisessa toukokuussa 2018 Tapiolassa muisteltiin vuoden kohokohtia
Meksikoon palaava vaihto-oppilaamme Alondra Nazaret Castellanos Rodriguez klubimme presidentin Kaj Saarnion sekä äitinsä ja sisarensa kanssa klubimme kokouksessa kesäkuussa 2018

Klubimme nuorisovaihto-oppilas Kristiina Juvonen kertoi tavoitteistaan Mexicon vaihtovuodelle keväällä 2017. Kristiina on Tapiolan lukion opiskelija ja opiskelee myös Espoon Kuvataidekoulussa. Hänen suunnitelmissaan on kertoa Mexicon tunnelmista erityisesti valokuvien kautta.

Kerttu Saraste Berliinissä yhdessä muiden Rotary-vaihto-oppilaiden kanssa.

Vuosivaihto 2018 - 2019 

Klubimme  vaihto-oppilas Kerttu Saraste viettää parhaillaan ikimuistoista vuottaan Berliinissä. Hän opiskelee paikallisessa koulussa yhdessä saksalaisten nuorten kanssa ja tutustuu saksalaiseen elämäntapaan isäntäperheessään. Kaupungin monipuoliset kulttuuritapahtumat  tarjoavat Kertulle  kiinnostavia elämyksiä Keski - Euroopan nykyisestä muutosvaiheesta.

 

 

Mitä vuosi Rotary-vaihto-oppilaana merkitsee?

 

Klubimme edellinen vaihto-oppilas oli Telma Peura, joka vietti ikimuistoisen vuoden Ranskassa. Näin Telma kertoo kokemuksistaan:

 

Rotary-vaihdossa Ranskassa

 

 

Olen Telma, nyt 20-vuotias tapiolalainen, mutta sielultani myös ranskalainen, kiitos Tapiolan Rotaryklubin, joka mahdollisti minulle ikimuistoisen vaihtovuoden Ranskassa 2014-2015. Toivoin kohteeksi ranskankielistä maata, sillä halusin oppia hallitsemaan hyvin jonkin muun kielen englanin lisäksi - englantia kun tulee vaihdon aikana opittua ja puhuttua paljon joka tapauksessa. Uusi kotikaupunkini, Brive-la-Gaillarde, oli herttainen pikkukaupunki Keski-Ranskassa. Keskieurooppalaiset kivitalot ja Corrèzea ympäröivä luonto hurmasivat minut. Edes kaikki ranskalaiset eivät osaa sijoittaa Briveä kartalle, mutta mielestäni se oli rauhallisuudessaan juuri oikeanlainen ja sopivankokoinen asuinpaikka vaihtarille: kaikki tarpeellinen löytyi läheltä, ja sain liikkua kavereiden kanssa vapaasti. Suomalaisena olin myös iloinen luontomaisemien ollessa lähellä.

 

Rotaryn kautta meitä oli kaupungissa kolme vaihtaria, minun lisäkseni yksi brasilialainen ja meksikolainen. Myös AFS:n kautta jopa samalle luokalle kanssani tuli muita vaihtareita, ja olinkin iloisesti yllättynyt, kuinka monikulttuurinen vuodestani Ranskassa tuli. Niin Brivessä kuin Rotarypiirini D1420 alueella oli paljon latinoita, ja opin paljon heidän rennosta elämäntyylistään, lisämausteeksi ranskalaisen kulttuuriin. Brasilialaisesta Maria Clarasta tuli yksi parhaista vaihtarikavereistani, ja pidämme edelleen tiiviisti yhteyttä.

 

Ranskalaisiin, paikallisiin tutustuminen kävi hieman hitaammin kuin vaihto-oppilaisiin, joiden kanssa yhteinen sävel löytyi supernopeasti, mutta sain monia hyviä briveläisiä ystäviä, joista osa on käynyt Suomessakin vuoden jälkeen! Koulupäivät Ranskassa olivat pidempiä kuin Suomessa, ja se väsytti aluksi tosi paljon - kuten ihan vieraan kielen ymmärtäminenkin. Koulussa säännöt olivat tiukkoja ja tavat muodollisempia suomalaiseen systeemin verrattuna, mutta opettajat olivat kaikki mukavia meitä vaihtareita kohtaan. He arvostivat, kun yritin pysyä mukana tunneilla, ja vuoden kruunasikin baccalaureat-tutkinto ranskaksi, mikä vastaa ylppäreitä täällä Suomessa. 

 

Vuoden tärkein arvo oli kuitenkin kokemukset ja ihmiset, jotka jäivät vaikuttamaan elämääni mukaan Ranskan-vuodelta. Rotaryn kanssa pääsin mukaan piirin järjestämille viikonlopuille, joiden aikana tutustuttiin, saatiin vertaistukea ja pidettiin hauskaa vaihtariporukalla. Unohtumaton kokemus oli matka Mont Saint-Michelille, jonne tuli yli 200 vaihtaria ympäri Ranskaa. Bleiseri täyttyi nopeasti vaihdetuista pinsseistä, niitä kannattaa varata mukaan paljon! Kaikista vauhdikkain vaihtarikokemus oli kuitenkin Eurotour-matka: 12 päivää kului hujauksessa, kun kiersimme ympäri Eurooppaa täydessä bussissa 50 vaihtarin seurassa. Nukuttiin vähän, mutta nähtiin ja koettiin sitäkin enemmän. Monet Euroopan kaupungit yllättivät - opin esimerkiksi, että Münchenin keskustassa voi surffata!

 

Minulla oli tuuria klubini ja kolmen perheeni suhteen, sillä tulin kaikkien kanssa hyvin toimeen, ja tunsin itseni aidosti osaksi perhettä. Ensimmäisessä perheessä sain 8-vuotiaan pikkusiskon, jonka kanssa oli helppo harjoitella ranskaa virheistä välittämättä. Viimeisessä perheessä oli taas todella mukavaa saada melkein samanikäinen sisko, juteltiin kaikenlaisesta ja naurettiin paljon. Pääsin myös perheideni kanssa niin Aubraciin maaseudulle kuin Pariisiin suurkaupungin vilinään, Atlantin aaltoihin kuin Välimeren maisemiin. Rotary-vaihdon ehdoton plussa onkin, ettei vaihtarin hostaaminen käy yhdelle perheelle liian raskaaksi, ja jokaiselta perheeltä oppii jotain uutta. Toki vaihtaminen ja sopeutuminen aina uudestaan vaati myös voimia, mutta avoimella mielellä ja hymyllä kaikki sujui. 

 

Ranskalaisesta kulttuurista tarttui paljon henkiseen matkalaukkuuni. Suomessa minulla oli ihan ikävä poskisuukkoja sekä kohteliaita hyvänpäiväntoivotuksia kaupoissa ja busseissa. Teitittelyä jännitin etukäteen, mutta turhaan. Ranskalaiseen kulttuuriin se solahtaa luonnekkaasti, eikä kukaan loukkaannu vaihtarin kohteliaisuusmokista. Hassua olikin, kun vuoden lopussa tajusin, etten esimerkiksi edes tiennyt kaikkien opettajieni etunimiä, niin luontevalta tuntui kutsua heitä sukunimillä Madameiksi ja Monsieureiksi! 

Ikävä jäi myös ranskalaista kahvilakulttuuria ja leivonnaisia sekä illallisia yhdessä perheen kanssa. Ranskalaiset todella arvostavat hyvää ruokaa, ja kouluruokalutkin tuntuivat luksukselta etu-, pää- ja jälkiruokineen. 

 

Vaikka muistoissa usein korostuvat matkat ja "hullut" vaihtarikokemukset, ihan parasta antia oli kuitenkin se tavallinen arki: kokkaileminen host-äidin kanssa, uimahallikäynnit kavereiden seurassa ja hyppytunnit luokkalaisten kanssa puistoissa istuskellen. 

 

Vuoden aikana kasvoin valtavasti ja sain laajemman perspektiivin vastaisuuden varalle. Rakastuin Ranskaan, mutta opin myös arvostamaan monia asioita, joita Suomessa pidetään ihan itsestäänselvyyksinä. Vaihtovuosi jätti jälkeensä matkakaipuun, ja lukion jälkeen suuntaankin nyt uudestaan ulkomaille opiskelemaan.

 

 

Vaihto-oppilaamme Telma Peura Ranskassa
Vaihto-oppilaamme Kristiina Juvonen kertomassa Meksikon isäntäklubilleen Suomesta
Klubimme presidentti Kaj Saarnio toivottaa tervetulleeksi suomalaisen isäntäperheen edustajana Emilia Peltolan ja meksikolaisen vaihto-oppilaaamme Nazan syksyllä 2017.
Meksikon klubi ottaa vastaan vaihto-oppilaamme Kristiina Juvosen syksyn 2017 alkaessa.
Meksikolainen vaihto-oppilaamme Alondra Nazaret Castellanos Rodriguez ja Saksaan vuosivaihtoon lähtevä Kerttu Saraste sekä Ranskaan kesävaihtoon lähtevä Lilli Peura tapasivat ja puhuivat nuorisovaihdon hyvistä toimintatavoista keväällä 2018.
Saksalainen vaihto-oppilaamme Roxanne Fougery toi tuliaisina klubimme presidentille Seija Sihvolalle Helmstedtin Rotaryklubin viirin syyskuussa 2018. Roxannen vuosi on nyt alkanut suomen opiskelulla.
Meksikossa vaihto-oppilasvuoden 2017-2018 viettänyt Kristiina Juvonen oli tutustunut muinaisten atsteekkien alueisiin ja oppinut hyvin espanjaa isäntäperheessään ja koulussa. Tuliaisina klubimme presidentille Seija Sihvolalle ja past-presidentille Kaj Saarniolle hän toi viirin Meksikon isäntäklubiltaan 12.10.2018.
Vaihto-oppilaamme Kerttu Berliinissä.
Minkälaista on elämä Saksassa ? Entä kesävierailu ranskalaisen perheen luona ? Klubimme paneutui näihin aiheisiin helmikuussa 2019. Vaihto-oppilaamme Roxanne Fougery kertoi kotimaastaan Saksasta, ja Lilli Peura kuvaili kesäänsä ranskalaisen perheen luona Perigueux`ssa ja paikallisen Rotaryklubin vilkasta toimintaa. Sini Gustafsson virittäytyi tunnelmaan vuosivaihtoa odotellen.
Meri Halme Espoosta ja Anna Thibodeau Stockholmin kaupungista USA:sta viettivät ikimuistoisen Rotary - perhevaihtokesän kesällä 2019.
Meksikon klubi ottaa vastaan vaihto-oppilaamme Kristiina Juvosen syksyn 2017 alkaessa.
Meksikolainen vaihto-oppilaamme Alondra Nazaret Castellanos Rodriguez ja Saksaan vuosivaihtoon lähtevä Kerttu Saraste sekä Ranskaan kesävaihtoon lähtevä Lilli Peura tapasivat ja puhuivat nuorisovaihdon hyvistä toimintatavoista keväällä 2018.
Saksalainen vaihto-oppilaamme Roxanne Fougery toi tuliaisina klubimme presidentille Seija Sihvolalle Helmstedtin Rotaryklubin viirin syyskuussa 2018. Roxannen vuosi on nyt alkanut suomen opiskelulla.
Meksikossa vaihto-oppilasvuoden 2017-2018 viettänyt Kristiina Juvonen oli tutustunut muinaisten atsteekkien alueisiin ja oppinut hyvin espanjaa isäntäperheessään ja koulussa. Tuliaisina klubimme presidentille Seija Sihvolalle ja past-presidentille Kaj Saarniolle hän toi viirin Meksikon isäntäklubiltaan 12.10.2018.
Vaihto-oppilaamme Kerttu Berliinissä.
Minkälaista on elämä Saksassa ? Entä kesävierailu ranskalaisen perheen luona ? Klubimme paneutui näihin aiheisiin helmikuussa 2019. Vaihto-oppilaamme Roxanne Fougery kertoi kotimaastaan Saksasta, ja Lilli Peura kuvaili kesäänsä ranskalaisen perheen luona Perigueux`ssa ja paikallisen Rotaryklubin vilkasta toimintaa. Sini Gustafsson virittäytyi tunnelmaan vuosivaihtoa odotellen.
Meri Halme Espoosta ja Anna Thibodeau Stockholmin kaupungista USA:sta viettivät ikimuistoisen Rotary - perhevaihtokesän kesällä 2019.
Ranskaan elokuussa 2019 vuosivaihtoon lähtenyt Sini Gustafsson ja Suomeen Ranskasta saapunut Diane Marre tulevaisuutta rakentamassa